Orde!

De opwinding is gelukkig alweer voorbij. De OESO flapte eruit dat ze het het Nederlandse onderwijs een zooitje vonden. Prompt daarop natuurlijk stukken in de krant. Hoe erg het allemaal wel niet is. Daar zaten we nu net op te wachten, dit soort onzin vanaf de zijlijn. Ja, daar word ik boos om. Nu het stof weer is neergedaald toch nog maar een reactie.

Afbeelding OnderwijsKopdicht en opletten!, dat is het lesontwerp wat de OESO blijkbaar voor ogen staat. Dat krijg je ervan, als een organisatie met economische efficiëntie hoog in het vaandel zich met van alles en nog wat gaat bemoeien. Het is de dames en heren economen weliswaar  nog nooit gelukt een crisis op het eigen terrein met enige betrouwbaarheid te voorspellen, maar dat weerhoudt ze er niet van hun rekenmodelletjes op van alles en nog wat los te laten. Je moet maar durven. Wijsheid achteraf als wetenschap. De rekenmeesters en hun getallen. Alsof daar de waarheid in schuilt. Wie precies wil weten hoe verkeerd dat denken is, raad ik aan het boek van Roger Standaert te lezen, ’Het onderwijs becijferd’. Het geeft een bijzonder frisse kijk op de waan alles dienstbaar te maken aan economische wetten.

In het troebele water dat bij dit soort hoestbuien ontstaat, melden zich altijd direct een paar vissers. Natuurlijk is Ton van Haperen er weer als de kippen bij om een graantje mee te pikken. Onderwijzen is zo moeilijk niet betoogt hij in de krant. Je leerlingen laten luisteren of laten lezen en klaar ben je; ondertekend met leraaropleider en publicist Ton van Haperen.  Als dat is wat hij onze aankomende leraren meegeeft, hebben we het lek wel boven water. Ik heb de afgelopen jaren honderden lessen gezien. En ja, daarvan verlopen er een aantal niet hoe het zou moeten. Het overgrote deel echter gaat redelijk. Niet bijzonder goed, maar beslist ook geen zooitje. En nog een keer ja!, het kan absoluut beter. Maar niet door meer kopdicht en opletten. Integendeel. Het is me minstens zo vaak veel te stil in de klas. Leerlingen zouden juist veel meer hardop moeten denken in de les. Goed geregisseerde leergesprekken, met de hele klas, dat is wat er vooral mankeert. Maar dat doen met 28 leerlingen is anders dan van Haperen suggereert, beslist geen sinecure. Daarvoor moet je een heel goed opgeleide leraar zijn. Ik verwacht van onze leraaropleider en publicist dat hij ze dat leert.

In het voorbijgaan geeft Van Haperen onderwijsadviseurs ook nog even een veeg uit de pan. Wat hij zich blijkbaar niet realiseert, is dat veel van hen hun brood verdienen met het werk dat hij heeft laten liggen. Bijvoorbeeld het houden van goede leergesprekken. Doe daar eerst eens wat aan, meneer van Haperen.

Lees verder / reageer

Almelo

De Grotestraat is dé winkelstraat van Almelo. Woensdagochtend even na tien uur. 31 lege panden op 168 huisnummers. De drie grote terrassen op het kruispunt met de Koornmarkt zijn nog leeg.De grote ketens, Blokker, Etos, de Hema, telefoonwinkels, veel mode en een paar schoenenzaken, wat me doet vermoeden dat het einde van de leegstand nog niet in zicht is. Op papier klinkt rond de 20% leegstand misschien als niet heel veel, maar in werkelijkheid betekent het dat om de paar winkels je een morsig achtergelaten leeg, donker pand in kijkt.

Afbeelding TypemachineIk word er niet vrolijk van. Na twee zijstraatjes zit ik dik boven de 40 en raak de tel kwijt. Op de markt staat behalve C&A en Neckermann alles leeg. Wel een fraai terras voor een monumentaal pand, maar met uitzicht op zeventiger-jaren-nieuwbouw van de ergste soort. Ik kan het weten, want ik heb in Lelystad gewoond.  Ik slenter terug naar de Grotestraat en nestel me op een van de drie terrassen. ’We zijn nog niet open’ meldt de uitbater, maar een eenvoudige koffie wil hij me wel brengen. Een ouder echtpaar in ’ik trek er op uit’ outfit kijkt opgewekt om zich heen. Almelo zien en dan sterven. Bij de Hema worden de ramen gezeemd. Drie scootmobiels, een opa en oma duwen een buggy. Herman Finkers citeren is me net even te gemakkelijk. Drie koffie later heb ik genoeg moed verzameld om verder te kijken.Op een vuilwit balkon staan twee dichtregels:

De stad is nog stil.Twee fietsen slapen tegen elkaar en een muur. Tjitske Jansen.

Mooie regels. Door de slordige typografie lijkt het er door een nachtkunstenaar in haast tegenaan gekalkt. Centrum Almelo associeerde ik niet direct met dichters. Maar zoals Weimar voor Goethe lijkt uitgevonden en Rotterdam voor zijn nachtburgemeester, zo past Almelo bij Tjitske Jansen. Sterk koppel. Tjitske Jansen lezen in Almelo, daar moet wat mee te doen zijn. Even later lees ik in de lokale krant dat Almelo werkt aan zogenaamde stadsgedichten. Ze hebben er al zeven. Het marktplein kan er nog wel een paar gebruiken. C&A en Neckermann subiet afbreken, evenals de spuuglelijke winkelgalerij die mij het uitzicht op de werkelijk mooie panden aan de overzijde ontneemt. Gras erin, fontein, ijssalon en elke zaterdag dichters die voorlezen uit eigen werk. En natuurlijk de toenmalige architect opsporen, al zijn tegoeden confiskeren en gebruiken voor de herinrichting. De man zelf natuurlijk tot levenslange eenzame opsluiting met dwangverpleging veroordelen. Wegstoppen in een cel met uitsluitend uitzicht op zijn eigen misbaksels. Het lijkt mij de geëigende straf voor het vernietigen van een stadscentrum. Wellicht kan men beginnen met alle lege winkelpanden van passende gedichten te voorzien.

Ik besluit nog wat verder te kijken. Een ander straatje valt alleszins mee. Vriendelijk ogende, redelijk authentiek opgeknapte gevels in een afwisseling van goed verzorgde woonhuizen en een soort niche-winkeltjes waar je wel een straatje voor omloopt. Misschien ligt daar de oplossing van al die ter dood veroordeelde lage-lonen-koopgoten in kleinere steden. Maak er vriendelijk geprijsde huurwoningen van, afgewisseld met kleine, aantrekkelijke middenstand. Dat ziet het er in elk geval heel wat appetijtelijker uit dan een stadshart vol rolluiken, leegstand en  buitenproportie formaat schreeuwende gevelreklame.

Dichtregels kom ik jammergenoeg niet meer tegen. Daar kunnen ze nog wel wat van die wandelroute-bordjes voor plaatsen. Naar de markt hoef je nu toch niet.

Lees verder / reageer