Oud?

Felix moest weg. Felix Meurders, VARA coryfee en sinds jaar en dag één van de presentatoren van wat onder de trouwe lijsteraars ‘Spijkers’ heet; het radio programma Spijkers met Koppen dat al dertig jaar te horen is op de radio. Elke zaterdag tussen de middag op NPO 2.

Het is nog echt een prográmma. Geen presentator van dienst met de opdracht elke stilte vol te leuteren en interviews van anderhalve minuut onderbroken door nieuws dat je niet horen wilt zoals tegenwoordig op radio één; achtergrond ruis van nog geen halve meter diep. Radio één kan de hele dag aan staan zonder dat je hoeft te luisteren, maar misschien is dat de ook bedoeling wel. Nee dan Spijkers… Door de redactie goed voorbereide programma onderdelen met gasten die iets te melden hebben en scherp, respectvol en met humor ondervraagd worden, afgewisseld met cabareteske onderdelen en puike muziek. En dat alles live vanuit een café in Utrecht. Radio die ergens over gaat en nog onderhoudend is ook. Een topstuk uit de VARA erfenis, overeind gebleven bij het gedwongen huwelijk met BNN. Ik ben geen heel trouwe luisteraar. Op zaterdag dringen altijd 101 activiteiten om voorrang, maar áls ik het hoor is het bijna altijd een voorbeeld van prima radio. Ik bezocht een paar keer de live uitzending vanuit een cafe in Utrecht en zag hoe vakmensen goed voorbereid onder de druk van ‘live de ether in’ een soort stand-up radio maken. Deels gescript natuurlijk, maar met tegelijkertijd alle ruimte voor de inval van het moment.  

De interviews – politici, een schrijver die een nieuw boek presenteert, iemand uit de actualiteit, zo maar een interessant mens – doen Felix Meurders en, in geheel eigen stijl, Dolf Jansen. Een paar cabaretiers erbij, een goeie live-band, een vlot tempo maar ook de tijd nemen, kortom radio zoals radio hoort te zijn. Spijkers is het DWDD van de radio, maar dan beter. Beter omdat het format losser is, of tenminste lijkt, de gasten net wat meer serieuze  aandacht krijgen en het niet in de eerste plaats gaat over wat de presentator belangrijk vindt.

En nu moest Felix dus weg. Te oud naar het schijnt. Net nu de politiek besloten heeft dat iedereen tot aan de wachtkamer van het crematorium door moet gaan met werken, heeft BNN-VARA in al zijn wijsheid besloten dat hij er met zijn nog prille 72 mee moet stoppen. Alsof je dan te oud zou zijn om die prestatie elke week nog te leveren. Wat zal het zijn inclusief voorbereiding… Een dagje werk? Je hoeft niet heel bekend met de Hilversumse mores te zijn, om te bedenken dat het wel een besluit van dat jonge volkje van de BNN-tak uit het gedwongen BNN-VARA huwelijk geweest moet zijn. Veel lawaai maar verder… Alsof leeftijd een beter criterium is dan kwaliteit. Een typisch voorbeeld van modern, bedrijfsgericht management zoals dat heet. Als de cijfers maar kloppen. We moeten bezuinigen en jong is per slot goedkoper dan oud. 

Het nieuwtje lag koud op straat of er startte iets als een actie. De leiding schrok zich kapot en wist niet hoe snel ze het voorstel weer moesten intrekken. Dat geeft te denken over de doordachtheid van zo’n besluit. En zo kon afgelopen zondag in Carré Felix weer schitteren in de jubileum uitzending ’Dertig jaar Spijkers’. Hij interviewde Mark Rutte met de hem eigen mix van vriendelijkheid, respect en vasthoudendheid. Er gingen veel grappen over leeftijd en houdbaarheidsdatum over tafel. Ergens moet een manager onder zijn bureau zijn gekropen.  

Felix dacht bij de feestelijke bedankjes als enige aan de redactie. Hij wél, kwestie van opvoeding. Enfin, over tot de orde van de dag. Gewoon goede interviews blijven doen Felix, van mij mag je doorgaan. Kijk wel vaak over je schouder in Hilversum. Ook al hebben die jonkies geen idee wie Machiavelli was, je hebt zo maar een mes in je rug.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *