Publicaties

Boekcovers

Effectief leren in de les
Simon Ettekoven en Sebo Ebbens schreven de drie succesvolle boeken Effectief leren, Samenwerkend leren en Actief leren, alle drie verschenen bij uitgeverij Noordhoff, Groningen en inmiddels aan een vierde druk toe.

Effectief leren gaat over de basis van theorie en praktijk voor in de klas: wat alle leraren moeten weten en kunnen.

Samenwerkend leren gaat een stap verder en laat zien hoe docenten met allerlei verschillende werkvormen de verantwoordelijkheid voor het leren kunnen delen met leerlingen.

Actief leren beschrijft de noodzaak van en voorwaarden voor het doelgericht overdragen van de verantwoordelijkheid voor het leerproces aan leerlingen, met uitgewerkte praktijkbeschrijvingen uit scholen.

De docent blijft in onze ogen in alle drie de benaderingen einverantwoordelijk voor het leren, maar dient er voortdurend naar te streven die waar mogelijk met leerlingen te delen. De boeken geven ondersteunene theorie en zeer praktische aanwijzingen, en zijn up to date met de laatste inzichten. Ze sluiten nauw aan bij de grote meta-studie naar effectief onderwijzen van John Hattie.

De boeken worden algemeen gebruikt in leraar opleidingen. Er gingen er inmiddels bijna 100.000 van over de toonbank. Ze zijn vertaald in het Duits verschenen bij Schneider Verlag, Hohengeren.

 

Basisonderwijs
Leren en onderwijzen schreef Simon Ettekoven samen met Jan Hooiveld. Het richt zich vooral op het basisonderwijs. Deel één beschrijft de theorie van leren, in relatie tot peuters, kleuters, kinderen, pubers, jong volwassenen, de leerkacht en de schoolorganisatie. In het tweede deel wordt die kennis vertaald naar het ontwerpen van allerlei lesstituaties.

 

Praktijkboekjes
Naast deze boeken publiceerde Simon Ettekoven een serie handzame praktijkboekjes:

  •  1 + 1 = 3, over samenwerken in de klas.
  • Onderwijsleergesprekken; de kunst van gesprek leiden in de klas.
  • Hersenwerking en leren; de zin en onzin van de hersenwerking hype voor docenten op een rijtje.
  • Leiding geven aan leren; over onderwijskundig leiderschap .in praktijk
  • Gereedschap voor het werk; het grote ‘effectief leren werkvormen boek’, samen met Ad van Oort, trainer bij het APS.

Alle vijf publikaties zijn te bestellen bij het APS Utrecht.

 

Leidinggeven
Samen met Dr. E.M.A. Burmeister schreef hij het boekje Mit Machiavelli zur Schule. Kluge Rat von einem Alten Meister, uitgegeven door Schneider Verlag, Hohengeren. Het geeft een verassend actuele kijk op leiderschap volgens de principes van Machiavelli. De Nederlandse uitgave hiervan is in voorbereiding.

Onder Onderwijs en Organisatie verschijnt regelmatig een hoofdstuk als voorpublicatie.

 

Links