OVER SIMON

Simon Ettekoven vestigde zijn naam als (onderwijskundig) schrijver met de drie boeken Effectief leren, Samenwerkend leren en Actief leren die in veel lerarenopleidingen gebruikt worden. Er werden er meer dan 100.000 van verkocht. Inmiddels heeft hij het stokje voor een heruitgave daarvan overgedragen.

 

Kwaliteit van onderwijs wordt als het er op aankomt niet gemaakt door het bestuur, niet door de schoolleiding en niet door afdelingsleiders. Kwaliteit van onderwijs wordt gemaakt in de klas. In de directe interactie tussen docenten en leerlingen of studenten. Daarbij hebben afdelingsleiders, schoolleiders en besturen wel een belangrijke rol. Zij kunnen het werk van de docent maken en breken. Goed onderwijs staat of valt met op al die lagen de goede dingen doen.

De kwaliteit van onderwijs wordt gemaakt in de klas

De afgelopen vijfentwintig jaar heb ik tientallen onderwijsinstellingen in Nederland en Duitsland geholpen bij het ontwikkelen van kwaliteit van onderwijs. Inmiddels doe ik het rustiger aan. Als ik nog werk, dan het liefst zo dicht mogelijk bij de praktijk: docenten ondersteunen in hun dagelijks werk met leerlingen of studenten. Soms laat ik me ook nog verleiden tot een lezing of een training rond een specifiek onderwerp. Als het om kwaliteit van onderwijzen en leren gaat en de vraag spreekt me aan, is het moeilijk om nee te zeggen.

CONTACT OPNEMEN