Houd verbinding!

Als ik het goed heb begrepen gaan de meeste scholen voor deze ene week niet ineens het online onderwijs opnieuw optuigen. Prima, hoeft voor mij ook niet, het was al zwaar zat dit jaar.

Maar je kunt wel iets anders doen! Iets wat jou en je leerlingen of studenten helpt. Iets waar je in de gewone situatie nauwelijks aan toe komt.

Ga een goed gesprek aan!

Met allemaal. In teams of in zoom. Niet in groepen maar 1 op 1 of misschien in tweetallen, niet meer. Geen online onderwijs of iets wat daar op moet lijken, maar geef aandacht

Bereid een lijstje goede vragen voor. Hoe ze hun vrije tijd besteden, over hun hobby’s, of er thuis iets aan kerst gebeurt en zo ja wat, over bijbaantjes… Vragen waarmee je verbinding maakt, vragen waarmee je ze beter leert kennen. Luister en vraag door! Breng ze aan het vertellen. Zorg ervoor dat, in het geval er iemand meeluistert, je met je vragen kunt wisselen tussen ernst en onschuld. Vraag ook hoe het leren het afgelopen halfjaar ging, wat was goed, wat kon beter kon, hoe jij, juf, meester, meneer, mevrouw hen beter had kunnen helpen, waarop ze hopen voor het nieuwe jaar… En als ze toch thuis wat aan school willen of kunnen doen, wat dan. Bedenk een paar speelse en tegelijkertijd leerzame thuis- of buitenopdrachten. 

Laat ze voelen dat je ze gezien hebt. Gun jezelf daarvoor een keer alle tijd. Met een handjevol per dag, spreek je ze deze week allemaal. 

Groet en een goed jaar met je groepen toegewenst.

Ik meld mij weer in 2022

REACTIES

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CONTACT OPNEMEN