Stoelendans

De samenstelling van een nieuw kabinet staat op beginnen. Terwijl Nederland zich buigt over het menu van het kerstdiner, zitten er ook een aantal mensen met een gloeiend heet mobieltje in hun zak.

‘ik kan gebeld worden.’

De zoektocht naar een nieuwe minister van onderwijs kan beginnen. Want alstublieft; een nieuwe graag. De vorige, minister Slob, hebben we we op weinig goede ideeën kunnen betrappen. Alles bij het oude, hooguit met een extra schepje eisen en voorschriften er bovenop. Tijd voor iemand die weet waarover het gaat. Mag ik een voorstel doen? Ik vermoed dat ze er niet op zit te wachten, dat ze overgehaald zal moeten worden, maar dat zijn meestal de beste. Wat dacht u van Moniek Volman? Hoogleraar onderwijskunde. Een minister met werkelijk verstand van de sector zou een weldaad zijn na jarenlang met regelneven en nichten opgescheept te zijn. mevrouw Volman laat regelmatig in woord en daad zien dat ze weet wat er toe doet in onderwijs. Ze weet hoe goed onderwijs er in praktijk uitziet. Op het niveau van de klas, de school en in de maatschappij. Met haar aan het roer denk ik dat het dreigende gevaar van de school als efficiënte digitale kennisfabriek nog wel afgewend kan worden.

Alsjeblieft geen efficiency denker, of gelovige van de digitale revolutie. Als je de schimmige ideeën over hoe onderwijs er uit zou moeten zien aan de digi-deskundigen over laat, weten we wat we krijgen: eenzaam onderwijs in laptop-scholen zoals toen, van allesweter Murice de Hond. Gelukkig heeft die inmiddels een andere hobby. En liever op die plek ook geen politiek dier met meer zorgen over de eigen positie dan die van de mensen voor de klas.

MevrouwVolman, ik wil uw kerst niet bederven. En ik weet niet eens waar uw politieke voorkeur ligt. Maakt me ook niks uit. U hebt verstand van onderwijs, toont keer op keer een vriendelijk soort scherpte waar we dringend om verlegen zitten.. Denk er serieus over na als ze u bellen. Elst Borst moest ooit ook over de streep getrokken worden. We hielden er prachtige wetgeving aan over.

Maak mijn kerstdagen goed, en zeg ja als ze u vragen.

REACTIES

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CONTACT OPNEMEN