He daar, contact ja?

Het klinkt als een uiterste poging de student ‘bij de les’ te krijgen.

Een docent die probeert uit te leggen wat de bedoeling van het het uur is en studenten die met hun aandacht ergens anders zijn. We zien het steeds vaker. Ze zijn er wel maar eigenlijk ook niet. Het is niet alleen dat mobieltje. Het zit dieper. De verbinding is weg. ‘He daar, contact ja’ is misschien niet de beste reactie, maar ik snap de licht geïrriteerde ondertoon van de docent heel goed. Terwijl de opleiding de studenten op allerlei manieren de ruimte geeft binnen het geboden onderwijs hun eigen interesse te volgen, lijken die juist af te haken. Laat me met rust, is de ondertoon van hun reacties. Met een simpele verwijzing naar corona, sociale media en lastige thuissituaties zijn we er niet. De oorzaak is ongetwijfeld een boeiend mengsel van alle drie. Maar daarmee is het vraagstuk niet opgelost. Onderwijs is geen slachtofferhulp.

In de trend de regie over het leren bij de student te leggen, zijn ook een paar basisvoorwaarden uit beeld geraakt. Of je het nu omgangsregels noemt of voorwaarden om deel uit te maken van een gemeenschap; zonder helderheid over welk gedrag wederzijds verwacht wordt, raakt het leerklimaat zoek. Daar mag een opleiding helder over zijn. En de docent moet in zijn strijd daarvoor niet alleen staan. De steun van de teamleider moet zichtbaar en voelbaar zijn; tot in het lokaal.

Het onderwijs heeft in de leefwereld van de student terrein verloren. Dat moet heroverd als onderwijs zijn waarde wil behouden. Het begint met het zoeken van de verbinding. Zonder verbinding ben je ze kwijt. Maar dat is gemakkelijk gezegd. In veel gevallen lukt de docent dat in zijn eentje niet meer. Er hoort een vriendelijk maar beslist beleid bij over aanwezigheid en omgangsvormen. Hoe je met elkaar omgaat in een instituut waar iedereen wordt verondersteld te leren. natuurlijk, iedereen in eigen stijl. Geen opgelegde, in beton gegoten regels op een heel enkele na misschien, maar met helderheid over wat je tenminste van elkaar mag verwachten.

Verloren terrein terugwinnen is een lastig karwei. Simpele oplossingen zijn er niet. Maar met niets doen wordt het niet beter.

REACTIES

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CONTACT OPNEMEN