Praktijkboek lesgeven in het mbo

Het is af. Nou ja af… Het manuscript ligt bij de uitgever. Een redacteur gaat er nog met de stofkam doorheen en dan gaat de vormgever er nog iets moois van maken. Maar het grootste deel ons werk, Kitty van Dijck en ondergetekende, zit er op. Met een beetje geluk ligt het boek in december bij Coutinho in de etalage: Praktijkboek lesgeven in het mbo. 

Het was hoog tijd dat het er kwam. Het mbo ontwikkelt zich rap tot modern vormgegeven onderwijs. Daar lesgeven vraagt om een creatieve rolopvatting van de docent. Het snel kunnen wisselen tussen de rol van instructeur, begeleider en coach vraagt om een groot handelingsrepertoire van de docent. Het is voortdurend keuzes maken. Dat vraagt ook om inzicht in waarom je doet wat je doet. 

Hoe het onderwijs er ook uit ziet, de docent speelt een belangrijke rol in de regie. Wat moet klassikaal en wat juist niet? Hoe ga je om met al die verschillende keuzes die mbo studenten kunnen maken? Hoe ziet een goed instructiemoment er uit? Wanneer laat je los en wanneer grijp je in? Wat kun jij doen om je studenten verantwoord tot zelfsturing te brengen?

Heel veel mbo docenten zijn zij-instromer. Dat is goed, zo komt gedegen praktijkkennis het onderwijs in. Maar onderwijs geven over zorg is een andere tak van sport dan zorg verlenen. Studenten opleiden tot administratief medewerker vraagt meer dan kennis van accountancy. Docent zijn is een vak. Het was de hoogste tijd dat er een boek kwam met het gereedschap voor dat vak speciaal gericht op docenten in het mbo. Geen studieboek met eindeloos veel theorie, maar een praktijkboek dat duidelijk maakt hoe je dat doet, lesgeven in het mbo.

Nog even geduld, het is er bijna. Nu eerst zomervakantie. In september meld ik mij weer. In de tussentijd: neem het er van!

REACTIES

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CONTACT OPNEMEN